This course will review past theories in Teaching English to Speakers of Other Languages. It aims to formulate ideas to advance TESOL research and delivery bearing in mind the impact that TESOL Neuro studies will bring. This course consists of practical PD sessions and Q&A sessions. The sessions combine theories and practical activities that give the opportunity to introduce and discuss the standard norms and equip teachers with the solid foundation and skills that they can try out in their face-to-face and virtual teaching. Furthermore, the sessions are designed to allow time for teachers to discuss their own experiences and reflect on potential future changes that will impact their profession. Below is the program of the advanced TESOL training course.

	Day 1:			
Time	Session Topic	Session Length	Abstract	
9:00 AM- 10:30 AM	Introduction: The current world of TESOL -English Second Language Acquisition Teaching and Research vs. future changes	90 mins	The first session looks at what had been done before if we take the 1980s and Krashen's theories as the starting point. We will look at the directions research has gone in over the last 40 years and the impact of the pandemic on English language teaching. We will consider NS vs. NNEST teachers and students' responses.	
10:30AM- 10:45AM			Break	
10:45 AM- 11:15 AM	Introduction: Principles of Second Language Acquisition. Part 1: Classroom Action Research - Classroom Anxiety & Fear	45 mins	This is an essential component of all teacher training programs. We will look at and discuss the principles as propounded by Prof Ellis and consider how those principles apply to the Saudi classroom. How do the principles handle classroom anxiety & communication apprehension?	
11:15 AM- 11:45 AM			Break	
11:45 AM- 12:35 AM	Principles of Second Language Acquisition Part2: Establishing Saudi Classroom principles	50 mins	In this second part of this vital topic, we will be discussing the teachers' opinions based on their practical experiences on how the standard principles apply to the Saudi classroom and what variations we need to consider.	
12:45 PM- 13:00 PM			Break	
13:00 PM 13:50 PM	Task-Based Teaching: Analysis of Video with Prof. Rod Ellis	50 mins	Designed in the 1980s for math classes in India, Task-Based teaching has been successful in certain areas of the world such as Asia for example, yet it was unfeasible in other areas due to cultural constraints.	
13:50 PM- 14:35 PM		45 mins	Effective usage of classroom commercial materials. The Cambridge University approach for teaching English to speakers of other languages	

14:45 PM	Q & A session		The end of day one - it is important that as many
15:45 PM			teachers as possible ask and pose questions – so
		60 mins	this session will recap the days and elicit teacher
			questions and opinions.

Day 2:			
Time	Session	Session	Abstract
	Topic	Length	
9:00 AM- 10:00 AM	Vocabulary Acquisition Methods of Teaching Cf Post Methods Era	60 mins	How do we teach vocabulary acquisition (Nation, Day, et al) and what vocabulary should we teach? What are the various approaches and methods we can utilize to advance the students' level? What is the value of role plays, videos, and picture description methods in advancing acquisition? How do we TEST said acquisition?
10:00 AM- 10:15 AM			Break
10:15 AM- 11:45 AM	Second Language Acquisition – Video and Discussion	90 mins	In this session, we watch a part of a video lecture where Prof. Rod Ellis discusses Second Language Acquisition & the problems teachers face with Task-based Teaching.
11:45 AM- 12:45 PM			Break
12:45PM- 13:30 PM	Translanguaging	45 mins	How do you implement translanguaging in the classroom? What is translanguaging? Translanguaging happens fluidly in the classroom, but teachers can also support translanguaging by intentionally guiding students to use all of their linguistic abilities.
13:45 PM- 15.30 PM	Does Culture Underpin English Language Learning? Group Discussion of Research	150 mins	Language is not just the sum total of words, grammatical principles and sentence construction, but also unique cultural norms, social systems and cognitive processes. Understanding these culture-specific contexts along with linguistic principles of a particular culture is central to effective language acquisition and teaching.
15:45 16-45	Assessment in ELT, Particularly Classroom- Based	60 mins	Ways to Assess English Language Learners Without Resorting to Tests -Rubrics and Performance CriteriaOral Presentations or PerformancesNon-verbal AssessmentsWritten AssessmentsPortfolios

Day 3: Monday, Jan 16, 2023			
Time	Session Topic	Session Length	Abstract
9:00 AM- 10:00 AM	Teaching English Online Benefits vs. Drawbacks Error-Correction in ELT	60 mins	The pandemic has given us a valuable window to research and consider online teaching compared to classroom teaching.  What are the lessons from the pandemic that can advance our future teaching skills? When and when not to correct errors during online training?
10:00 AM- 10:15 AM	Break		
10:15 AM- 11:45 AM	Lesson Planning in TESOL	90 mins	Now that we have been through the many important aspects of classroom teaching, we need to consider what value a lesson plan can bring to a teacher's repertoire.
11:45 AM- 12:45 PM	Break		
12:45 PM- 13:30 PM	Group Q & A Implementing the New Normal in English Education	45 mins	The penultimate session is where we look to individual areas of concern and consider what steps classroom teachers can consider to advance their SLA teaching knowledge and professional teaching skills.
13:30 PM- 13:45 PM	Break		
13:45 PM- 15.00 PM		75 mins	Considering some of the main points from the course and outlining the key issues we need to be aware of in the classroom moving forward and anticipating and being prepared to revert to online training.

Day 4:			
Time	Session	Session	Abstract
	Topic	Length	
9:00 AM- 10:00 AM	Teaching Methods, Approaches, Cultural Approach, Relevant and Widely Read Research	60 mins	In the coming decade we need to consider Methods in TESOL ("Intelligent Eclecticism") What is the role or roles of the language teacher post pandemic? Will AI assist or overtake the teacher?
10:00 AM- 10:15 AM	Break		
10:15 AM- 11:30 AM	Neuro-Linguistic Findings that Underpin our Knowledge SCOPE Research	75 mins	Neurolinguistics is the study of how language is represented in the brain. This session will look to the coming years that will bring changes to teachers' knowledge of language learning and thus teaching.
11:45 AM- 12:45 PM	Break		
12:45PM- 13:30 PM	Implementing Relevancy in Advanced Task-Based Approaches	45 mins	Designing a relevant task-based lesson and the limitations that occur in its delivery. Evaluating the views of Ellis, Nunan, and Oxford.
13:30 PM- 13:45 PM	Break		
13:45 pm- 15.00 pm	Vocabulary Acquisition Methods and Approaches: Assessment in ELT	75 mins	Content-based Instruction in English language learning and other global approaches
15.15 16-15	Changes in TESOL training based on changing expert opinions we need to be aware of.	60 mins	From Chomsky and Universal Grammar to Krashen and TPR, then to ELLIS and Task Based Teaching, then Nunan to not teaching grammar, then Krashen on TPRS, the theories change. What is our classroom role as TESOL teachers in the coming decade?

Day 5:			
Time	Session	Session	Comments from observation
	Topic	Length	
09:00AM 09.50AM	Classroom observations	60 mins	
09:50AM-			Break
10:00AM			
10:00AM- 10:50AM	Classroom observations	60 mins	
10:50AM- 11:00 AM			Break
11:00AM- 11:50AM	Classroom observations	60 mins	